Centrum Obesitas Noord Nederland is Centre of Excellence

Bariatrisch chirurg Emous

Donderdag 17 mei, heeft het Centrum Obesitas Noord Nederland (CON) het predicaat Centre Of Excellence gekregen van de internationale federatie voor de operaties van obesitas en metabole stoornissen (IFSO).

Het Centrum Obesitas Noord Nederland heeft internationale erkenning gekregen van de IFSO. Het centrum mag zich op het gebied van operaties tegen ernstig overgewicht voortaan Centre of Excellence noemen, wat inhoudt dat de zorg aan hoge standaarden voldoet. Zo wijst onderzoek uit dat 80 procent van de overgewichtsoperaties in Leeuwarden binnen een half jaar een halvering van het overgewicht oplevert. Dit jaar (2018) worden in het MCL 850 patiënten geopereerd, tegen 700 de voorgaande jaren. Het is een verdubbeling ten opzichte van 2010.

Dichterbij de patiënt

De patiënten van het Centrum Obesitas komen hoofdzakelijk uit Groningen, Friesland en Drenthe. Daarom heeft het CON een polikliniek in Groningen en opent ze binnenkort buitenpoli’s in Drenthe (Assen) en Flevoland (Emmeloord). Operaties blijven in het Medisch Centrum Leeuwarden uitgevoerd worden.

Oplossing

Een overgewichtsoperatie kan een oplossing zijn bij een BMI van ten minste 40 en als andere pogingen om af te vallen, door bijvoorbeeld diëten, niet hebben gewerkt. Daarnaast moet er, om in aanmerking te komen voor een operatie, sprake zijn van bijkomende problemen zoals suikerziekte, verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterol of een andere levensbedreigende ziekte door (morbide) obesitas.

Levensveranderende ingreep

Bariatrisch chirurg Marloes Emous: ‘Een maagverkleining is een ingreep die je leven kan veranderen. Het is ook een ingreep die je voor de rest van je leven kiest. Zo zal je moeten leren kleine porties te eten, grote maaltijden zitten er niet meer in. Daarnaast moet men na een operatie gezonder leren eten en gestructureerd aan beweging doen.’

Overlevingswinst

‘Patiënten vallen spectaculair af. De zwaarste patiënt die in Leeuwarden is behandeld woog 270 kilo en verloor ongeveer de helft van dit gewicht. Vier op de vijf patiënten is vrouw. Een deel van deze mensen kan de vroegere baan weer oppakken. Patiënten krijgen hun zelfvertrouwen terug. Ik had een patiënte die na een behandeling voor het eerst in haar leven werd nagefloten op straat. De overlevingswinst is zes tot acht jaar.’

Mini gastric bypass

Centrum Obesitas Noord Nederland is naast de reguliere maagverkleiningen, gespecialiseerd in de mini gastric bypass. Daarbij wordt het overgrote deel van de maag figuurlijk afgesneden, evenals anderhalve meter van de dunne darm, waardoor het voedsel sneller en op een andere plek naar de darm wordt afgevoerd. Andere darmhormonen zorgen er dan ook voor dat je minder trek hebt.

Meer informatie: Centrum Obesitas Noord Nederland

De passages uit het bovenstaande bericht zijn gebaseerd op het interview dat journalist Goos Bies van Leeuwarder Courant op dinsdag 15 mei jl. heeft gehouden met bariatrisch chirurg Marloes Emous.

Leeuwarder Courant 17 mei 2018 Obesitas centrum breidt uit