In Nederland wordt per jaar bij ruim 13.000 (2011) mensen dikkedarmkanker vastgesteld. Daarnaast krijgen ongeveer 4.000 mensen kanker in het laatste stukje van de dikke darm: de endeldarm.
Darmkanker is na prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Bij vrouwen komt, na borstkanker en huidkanker, darmkanker op de derde plaats. Dikkedarmkanker wordt voornamelijk vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder. Maar dikkedarmkanker kan ook voorkomen op (veel) jongere leeftijd.
Vroege ontdekking van de dikkedarmkanker is belangrijk. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, des te groter is de kans op langdurige ziektevrije overleving en genezing. In Nederland is dit jaar het Bevolkingsonderzoek Darmkanker gestart en sinds februari 2014 worden op alle 4 locaties patiënten verder onderzocht en behandeld die via het bevolkingsonderzoek colon carcinoom komen.
Het is niet mogelijk om de exacte oorzaak van het ontstaan van dikkedarmkanker aan te wijzen. Wel is er een aantal factoren bekend die het risico op dikkedarmkanker verhogen:
– Darmaandoeningen
– Darmpoliepen (kunnen een voorstadium van dikke darmkanker zijn)
– Chronische ontstekingen van de dikke darm (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn)
– Eerder behandelde dikkedarmkanker
– Erfelijke vormen van dikkedarmkanker
– Leef- en eetgewoonten
Het risico op dikkedarmkanker hangt samen met onze leef-en eetgewoonten. Bij onderzoek zijn er aanwijzingen dat het eten van rood vlees en vleeswaren het risico verhoogt. Voldoende lichaamsbeweging (minimaal 30 minuten per dag) kan het riscio op dikkedarmkanker verlagen.