
Aambeien (hemorroïden), een vervelende kwaal op een vervelende plek. In de endeldarm vlak boven de anus bevinden zich zwellichamen. Dit zijn sponsachtige netwerken van bloedvaatjes. Deze zwellichamen spelen een belangrijke rol bij het lucht- en lekdicht afsluiten van de anus. Als zij te veel opzwellen en uitzakken spreken we van aambeien.[/vc_column_text][vc_toggle title=”Klachten en symptomen” el_id=”1472550260687-af337be0-774c”]
Aambeien veroorzaken jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus. Ze zijn kwetsbaar en kunnen makkelijk bloeden als u naar het toilet gaat. Dit is zichtbaar als helderrood bloed op de ontlasting of bij het afvegen. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een vervelend, drukkend en pijnlijk gevoel geven. Bloedverlies bij de ontlasting wordt niet altijd door aambeien veroorzaakt. Het is belangrijk om altijd eerst naar de huisarts te gaan wanneer u last heeft van bloedverlies bij de ontlasting. Uw huisarts kan vaststellen of aambeien de oorzaak zijn of voorstellen een poliklinisch onderzoek en behandeling te doen.
Wat zijn oorzaken?
Vooral een gebrek aan voedingsvezels in ons eten. De hedendaagse voeding bevat minder vezelstoffen. Vezelstoffen houden vocht vast, waardoor de ontlasting zacht en soepel wordt. Minder vezelstoffen in de voeding zorgen voor een harde en droge ontlasting. Bij een harde en droge ontlasting moet u persen om het naar buiten te krijgen.
De zwellichamen raken bij verhoogde druk gemakkelijk geïrriteerd, zwellen op en zakken uit. Daar zijn verschillende redenen voor, zoals te lang op het toilet zitten, erfelijkheid, onvoldoende lichaamsbeweging, zwangerschap, zittend beroep of een te hoog lichaamsgewicht.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”Onderzoek” el_id=”1472550302730-1823c176-f35f”]Voorafgaand aan uw bezoekVoorafgaand aan uw bezoek aan de proctologisch chirurg krijgt u een digitale vragenlijst toegestuurd. U kunt gewoon eten en drinken.
Tijdens uw bezoek
De proctologisch chirurg bespreekt samen met u uw klachten en de digitale vragenlijst, om een goed beeld te krijgen van uw klachten en onze zorg. De proctologisch chirurg kan met een kijkbuisje de anus onderzoeken. Dit wordt een proctoscopie genoemd. Als de diagnose ‘aambeien’ is gesteld zijn verschillende behandelingen om aambeien te verwijderen. De meest gangbare behandelingen worden gelijk gedaan, waarna u direct weer naar huis kunt.
Zorg dat er iemand (partner of begeleider) mee is, die u na de behandeling naar huis kan brengen.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Behandeling” el_id=”1472550330099-66632ccf-eb65″]Uw behandeling kan bestaan uit:
– een leefadvies en dieet
– behandeling met rubberbandligatuur (afbinden met elastiekje)
– advies voor een chirurgische of andere behandeling
Omdat deze klachten vaak samenhangen met gynaecologische, urologische en/of algemene darmklachten, werken wij intensief samen met (huis)artsen, andere specialisten en bekkenbodemtherapeuten.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Nazorg” el_id=”1472550370562-3b8276e8-3d63″]Na de behandeling
1-2 dagen na de behandeling kunt u een wat pijnlijk gevoel hebben in en rond de anus. Een warm bad of een warme douche is dan prettig. Pijnstillers zijn meestal niet nodig.
Een dag of twee na de behandeling bent u in staat om uw gewone bezigheden te hervatten.
Na de ingreep zult u extra moeite moeten doen om uw sluitspier aan te spannen als u een windje wilt tegenhouden of als u vocht dreigt te verliezen (diarree). Meestal gaat dit na verloop van tijd vanzelf beter. Het duurt 3 tot 4 weken voordat de wondjes in de anus helemaal genezen zijn. 6 weken na uw behandeling vragen wij met een digitale vragenlijst naar uw ervaringen.
Voorkomen
Om verstopping te voorkomen is het belangrijk dat u de eerste weken na de behandeling vezelrijke producten eet en veel drinkt. Met een aantal voedingsadviezen en leefregels kunt u klachten voorkomen of verhelpen.[/vc_toggle][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″ css=”.vc_custom_1472550677866{margin-left: 20px !important;border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 40px !important;padding-right: 40px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 40px !important;border-left-color: #f3f3f3 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f3f3f3 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f3f3f3 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f3f3f3 !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 2px !important;}”]