Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een bloedvat. Deze verwijding ontstaat door een zwakke plek in de wand van een bloedvat. Een aneurysma ontstaat meestal ongemerkt en kan geleidelijk groeien. Meestal veroorzaakt het geen ernstige klachten en wordt het bij toeval ontdekt.
Een aneurysma kan in elk bloedvat voorkomen, maar het komt het meeste voor in de grote lichaamsslagader in de buik. Op de plaats van de verwijding is de vaatwand uitgerekt en dunner geworden. In deze zwakke plek van de vaatwand kan een scheur ontstaan, met een bloeding als gevolg. Hoe groter het aneurysma, hoe groter de kans is op scheuren.
Niet iedereen komt in aanmerking voor deze behandeling. Het toepassen van deze methode kan alleen wanneer:
• het aneurysma niet te bochtig is
• er genoeg plaats is om de endoprothese te verankeren
• de liesslagaders niet te nauw zijn
• de liesslagaders niet te gekronkeld zijn.
U wordt de dag vóór de operatie opgenomen. De operatie vindt plaats onder narcose of een plaatselijke verdoving.
Tijdens de ingreep wordt er via een snee in beide liezen via de liesslagader een katheter opgeschoven tot voorbij het aneurysma, waarna eerst een contrastopname gemaakt wordt om de exacte plaats van de stent te bepalen. De stent bestaat afhankelijk van lengte en plaats van het aneurysma uit verschillende onderdelen en wordt onder röntgendoorlichting op zijn plaats gebracht. De nauwkeurigheid waarmee dit moet gebeuren is groot en vergt tijd. Het bloed in de aorta zal nu door de stent lopen waardoor de druk op het aneurysma wegvalt. Wanneer de stent geplaatst is, worden de katheters verwijderd en de beide liesslagaders en de huid gehecht.
Geen enkele operatie is zonder risico’s.
Ook bij deze procedure is de kans op complicaties, zoals wondinfectie, longontsteking, trombose of longembolie, aanwezig. Het is mogelijk dat tijdens de procedure de endoprothese niet goed komt te liggen, zodat de klassieke operatie alsnog nodig is. Daarnaast kunnen dezelfde complicaties optreden als bij de buikoperatie, zoals hartinfarct, afsluiting van de beenvaten en verlies van nierfunctie. Ook kan er sprake zijn van lekkage langs de aansluiting van de endoprothese, waardoor er toch bloed in het aneurysma stroomt. Deze lekkage kan vanzelf verdwijnen maar soms is aanvullende behandeling nodig.
Uiteraard stellen we alles in het werk om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Daarom wordt u voor de operatie door een internist en/of cardioloog onderzocht en er worden zo nodig voorzorgsmaatregelen getroffen. Het is uit onderzoek gebleken dat roken de kans op complicaties verhoogt. Wij raden u daarom met klem aan het roken enkele weken vóór de operatie te stoppen.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Nazorg” el_id=”1472550370562-3b8276e8-3d63″]In overleg met de arts wordt afgesproken wanneer u naar huis gaat, normaal gesproken is dit de 2e dag na de operatie. Van belang is dat het goed met u gaat en u alle dagelijkse dingen weer zelf kan.
Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek.
Bewegingen waarbij u druk op de wond(en) zet moet u de eerste twee weken zoveel mogelijk vermijden. Denk hierbij aan tillen, bukken, rekken en strekken Het ongemak en eventueel de pijn bepalen het tijdstip van eventuele werkhervatting. Autorijden en fietsen mag in principe 2 weken na de operatie, in overleg met de specialist.
De hechtingen in de wonden zitten onderhuids en lossen vanzelf op. Uw wond is afgedekt met een pleister, omdat de wond nog wondvocht kan lekken. U mag douchen. Baden, wordt in verband met het verweken van de wond, afgeraden. Gebruik voor de huid rond de wond(en) het liefst geen zeep en droog de huid deppend af. Is de wond droog (komt er geen vocht meer uit) dan hoeft er niets meer op de wond, ook al zitten de hechtingen er nog in.[/vc_toggle][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″ css=”.vc_custom_1472550677866{margin-left: 20px !important;border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 40px !important;padding-right: 40px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 40px !important;border-left-color: #f3f3f3 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f3f3f3 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f3f3f3 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f3f3f3 !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 2px !important;}”]