Een blindedarmoperatie heet in medische termen appendectomie.
De klachten die optreden bij een blindedarmontsteking zijn meestal karakteristiek voor een blindedarmontsteking. Heel vaak begint de pijn midden in de buik rond de navel. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid en overgeven. Na enkele uren tot een dag, zakt de pijn meestal af naar de rechter onderbuik. De pijn neemt dan ook verder toe. Hoesten, lopen en springen worden dan pijnlijk. Ook het autorijden over heuveltjes (Bijv. spoorrails) is pijnlijk en onaangenaam (vervoerspijn). Daarnaast is er vaak matige koorts, veelal niet hoger dan 39 graden Celcius.
Operatie
De klassieke blindedarmoperatie vindt plaats via een zogenaamde wisselsnede in de rechter onderbuik. Tussen de spierlagen door wordt er een opening in de rechter onderbuik buik gemaakt, ter plaatse van de blinde darm. De blinde darm wordt via de opening naar buiten gehaald en aan de basis afgebonden. De spierlagen worden gesloten en afhankelijk van de ernst van de ontsteking wordt de huid open gelaten om vanzelf dicht te groeien. Dit laatste gebeurt om de kans op een wondontsteking zo klein mogeljk te houden. Een nadeel van deze snede is dat de rest van de buik niet goed beoordeeeld kan worden. Dat is vooral van belang als de blinde darm niet ontstoken is en er naar een andere oorzaak van de klachten gezocht moet worden. Als de blinde darm niet ontstoken blijkt te zijn, wordt deze bij de klassieke blindedarmoperatie toch altijd verwijderd. Dit gebeurt om latere verwarring te voorkomen. Het litteken is dermate typisch voor een blindedarmoperatie, dat er later blindelings van uitgegaan wordt dat de blinde darm verwijderd is. Om misverstanden en de gevolgen daarvan later te voorkomen wordt de blinde darm altijd verwijderd.
Bij mannen is bij goed onderzoek voor de operatie de diagnose blindedarmontsteking (appendicitis) met grote zekerheid te stellen. De kans dat er tijdens de operatie een andere oorzaak voor de klachten gevonden wordt is kleiner dan 10%. Meestal is dit dan een blaasontsteking, ontsteking van de dunne of dikke darm of een ontsteking van een uitstulpsel van het laatste deel van de dikke darm (diverticulitis). Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd is maar vaak in net iets meer dan de helft van de gevallen voor de operatie de juiste diagnose gesteld. Heel vaak blijken de klachten veroorzaakt te worden door urineweginfecties, cyste van het ovarium, diverticulitis, een galblaasontsteking of abnormale menstruatiepijn. Juist bij deze groep patienten heeft kijkoperatie of laparsocopische operatie het grote voordeel dat de gehele buik goed beoordeeld kan worden. In geval van een andere oorzaak kan er ook de juiste operatie plaatsvinden of juist afgezien worden van verder ingrijpen. De kijkoperatie voor de blinde darm is een relatief eenvoudige ingreep, die tegenwoordig in bijna alle ziekenhuizen in Nederland verricht kan worden. De keuze op welke manier de chirurg de blinde darm verwijdert, hangt af van zijn ervaring met dit soort ingrepen.
Uit enkele grote (inter)nationale onderzoeken blijken er niet heel erg veel verschillen te zijn tussen de klassieke manier van de blinde darm operatie en de laparoscopische blinde darm operatie. Er is maar weinig verschil in tijdsduur van de operatie en de kosten van de operatie. Ook het verblijf in het ziekenhuis na de operatie verschilt maar weinig tussen de twee procedures.De voordelen van de kijkoperatie zijn dan met name de cosmetische voordelen van enkele kleine incisies en de betere mogelijkheden om de gehele buik te bekijken als er geen blindedarmontsteking aanwezig is.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Nazorg” el_id=”1472550370562-3b8276e8-3d63″]Het herstel van een blindedarmoperatie verschilt per persoon. Als je thuiskomt na de operatie kan het zijn dat je nog pijn hebt. Je kunt paracetamol nemen tegen de pijn. Je mag gewoon alles eten. Doe de eerste twee weken rustig aan wat betreft sporten. Daarna mag je rustig weer gaan sporten als je denkt dat je dat aankunt. Wanneer je weer kunt werken hangt af van hoeveel ongemak en pijn je nog hebt.[/vc_toggle][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″ css=”.vc_custom_1472550677866{margin-left: 20px !important;border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 40px !important;padding-right: 40px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 40px !important;border-left-color: #f3f3f3 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f3f3f3 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f3f3f3 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f3f3f3 !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 2px !important;}”]
ACNES wordt behandeld binnen het vakgebied
Bij deze chirurgen kunt u terecht voor een behandeling van blindedarmonstekingen
- M. G. van Andringa de Kempenaer
- D. A. Hess
- C. Hoff
- Dr. A. kh. Jahrome
- E. H. Jutte
- M. Kaijser, fellow GE-chirurgie
- Dr. P. Klinkert
- S. A. Koopal
- M. M. Kuipers
- R. Looijen
- M. J. W. Möllers
- Dr. H. C. J. van der Mijle
- Prof. dr. J. P. E. N. Pierie
- C. G. J. M. van Riel
- Dr. D. B. W. de Roy van Zuidewijn
- C. G. B. M. Rupert
- Dr. E. R. E. Totté
- Dr. P. H. J. Veldman
- A. J. Verhoeff
- O. R. M. Wikkeling
- F. Wit
- R. Zijlstra