cholecystitis
[vc_column_text]Wat zijn galstenen?Galstenen zijn harde steentjes in de galblaas of in de galwegen.
In de westerse wereld ontstaan deze steentjes meestal door te veel cholesterol. Er ontstaan dan vaste kristallen cholesterol. Deze kristallen hopen zich op en vormen steentjes.
Wie lopen meer risico op galstenen?
– vrouwen;
– mensen met overgewicht
– mensen die snel afvallen;
– oude mensen;
– mensen bij wie galstenen in de familie voorkomen
In Nederland heeft ongeveer een op de tien mensen galstenen. De meeste mensen hebben er geen last van.[/vc_column_text][vc_toggle title=”Klachten en symptomen” el_id=”1472550260687-af337be0-774c”]
Wat merkt u van galstenen?
Door galstenen kunt u last krijgen van:
-winderigheid ;
-boeren;
-misselijkheid;
– een naar gevoel in de bovenbuik, vooral na het eten van vet, ei, chocola of kool.
Soms zit een galsteen vast in de uitgang van de galblaas of in de galgangen. Wat merkt u daarvan? U voelt een scherpe pijn rechtsboven in uw buik. Dit is koliekpijn. Een koliek is een heftige pijn die ontstaat doordat een hol orgaan (hier de galblaas) sterk samentrekt. Misschien bent u misselijk en moet u overgeven. Ook krijgt u een sterke behoefte om te bewegen. De pijn kan een tot vier uur duren. De pijn houdt op als het steentje doorschiet naar de grote galbuis of de darm, of als de galblaas te uitgeput is om verder te persen.
Soms zit een steentje zó vastgeklemd in de galbuis dat er geen gal meer in of uit de galblaas kan. Uw galblaas kan dan niet meer werken. Hij kan dan ontstoken raken. De klachten die u hierbij kunt hebben: U hebt buikpijn die niet over gaat en hoge koorts.
Een galsteen kan ook vast komen te zitten in de grote galbuis die naar de darm gaat. De gal kan dan niet meer in de darm lopen en komt in het bloed terecht. U kunt dit merken aan de volgende dingen: Uw huid krijgt een gelige kleur. Uw ontlasting wordt heel licht van kleur omdat er geen gal meer in komt. De urine wordt donkerbruin.
Meestal kan een arts galstenen vrij makkelijk opsporen met een echo. Soms is een MRI-scan nodig om kleine galstenen te kunnen zien. De informatie over galstenen is algemeen. Het kan zijn dat uw situatie anders is. Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw chirurg.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”Behandeling” el_id=”1472550330099-66632ccf-eb65″]Heeft u veel last van de galstenen? Dan is het waarschijnlijk nodig de galblaas te verwijderen. Uw arts zal dat beoordelen. Mensen kunnen goed leven zonder galblaas. De gal gaat dan direct via de galwegen naar de darm. Sommige mensen houden lichte klachten. Deze klachten voorkomt u door minder vet te eten. Er zijn 2 methoden om de galblaas te verwijderen, de laparoscopische cholecystectomie en de gewone (conventionele) cholecystectomie.
Bij een laparoscopische cholecystectomie (galblaasverwijdering) worden diverse kleine snedes gemaakt in plaats van een hele grote operatiewond. Een laparoscoop (een dunne telescoopachtige buis) wordt door een van de kleine snedes ingebracht. Dit geeft de arts de mogelijkheid om je galblaas op een televisiescherm te bekijken.
Je galblaas wordt dan door één van de kleine snedes verwijderd. De voordelen van laparoscopische chirurgie egenover open chirurgie zijn: – minder ongemak na de operatie – korter verblijf in het ziekenhuis – een sneller herstel (dagen in plaats van weken) – kleine littekentjes in plaats van één groot litteken.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Nazorg” el_id=”1472550370562-3b8276e8-3d63″]Na een galblaasoperatie heb je tijd nodig voor je herstel. Je kunt nog enige tijd last hebben van de wond(en). Bij een kijkoperatie is dit minder erg dan bij een buikoperatie. Je krijgt vlak na de operatie een infuus zodat je voldoende vocht binnen krijgt. Als je weer zelf kunt drinken, wordt het infuus verwijderd. Als je niet misselijk bent, kun je weer beginnen met eten. In het begin is het verstandig om geen vet of gekruid voedsel te eten. Waarschijnlijk duurt het een paar dagen voordat je weer dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren, en een paar weken voordat je weer echt aan het werk kunt.[/vc_toggle][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″ css=”.vc_custom_1472550677866{margin-left: 20px !important;border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 40px !important;padding-right: 40px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 40px !important;border-left-color: #f3f3f3 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f3f3f3 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f3f3f3 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f3f3f3 !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 2px !important;}”]
Galstenen wordt behandeld binnen het vakgebied
Bij deze chirurgen kunt u terecht voor een behandeling van galstenen
- Dr. R. A. Droog
- D. A. Hess
- C. Hoff
- Dr. A. kh. Jahrome
- E. H. Jutte
- M. Kaijser, fellow GE-chirurgie
- Dr. P. Klinkert
- S. A. Koopal
- R. Looijen
- M. J. W. Möllers
- Dr. H. C. J. van der Mijle
- E. J. Mulder
- Prof. dr. J. P. E. N. Pierie
- Dr. D. B. W. de Roy van Zuidewijn
- C. G. B. M. Rupert
- Dr. E. R. E. Totté
- Dr. P. H. J. Veldman
- O. R. M. Wikkeling
- F. Wit
- R. Zijlstra