Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling (bobbel) op de plaats waar de breuk zit. De opening of verzwakking in de buikwand kan aangeboren zijn of ontstaan door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, moeilijke stoelgang of veel hoesten.
Bij een liesbreuk zit de uitstulping in de liesstreek. Klachten van een liesbreuk zijn: enig ongemak, een zeurend of branderig gevoel en/of pijn in de liesstreek. Soms zijn er helemaal geen klachten. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan soms groter worden. Dit kan meer klachten gaan geven. Een enkele keer komt het voor dat een breuk bekneld raakt. Hiervan hebt u veel pijn en een spoedoperatie is dan nodig.
De Lichtenstein techniek via een 8 cm snede in de lies waarbij een matje ter versteviging van de buikwand op de zwakke plek wordt aangebracht. Dit kan soms onder plaatselijke verdoving en soms via verdoving door een prik in de rug (spinaal anesthesie).
De andere techniek is deze waarbij een matje via een drietal zeer kleine sneden hoger in de buik ,achter de zwakke plek wordt geplaatst. Deze techniek (de kijkoperatie techniek, TEP) gebeurd onder narcose.
De derde techniek is de nieuwe innovatieve TREPP-techniek; een snelle, precieze en veilige manier om een liesbreuk te behandelen. Met deze nieuwe behandelmethode gaat het herstel na de operatie sneller en is de kans op chronische pijn of terugkeer van de breuk kleiner.
De chirurg bepaalt samen met u welke techniek in uw situatie het meest geschikt is. Meestal is dit een operatie onder algehele verdoving met een dag opname op de afdeling Dagverpleging.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”Nazorg” el_id=”1472550370562-3b8276e8-3d63″]Na de kijkoperatie kan de buikwand pijnlijk zijn, net als bij spierpijn. Het gebied van de operatie in de lies is meestal niet pijnlijk.
U krijgt pijnstillers. Laat het ons weten als deze onvoldoende werken. Afhankelijk van de grootte van de ingreep hebt u na ontslag nog enige tijd last van de operatie. Ook als u thuis bent kunt u nog paracetamoltabletten nodig hebben tegen de pijn. Daarom is het verstandig om deze vóór de operatie in huis te hebben.
In principe kunt u na de operatie na enkele dagen uw dagelijkse activiteiten weer beginnen. De operatiewondjes zijn zo gesloten dat er geen hechtingen verwijderd hoeven te worden. U kunt gewoon onder de douche.
Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek.[/vc_toggle][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″ css=”.vc_custom_1472550677866{margin-left: 20px !important;border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 40px !important;padding-right: 40px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 40px !important;border-left-color: #f3f3f3 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f3f3f3 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f3f3f3 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f3f3f3 !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 2px !important;}”]