[vc_row][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1472550576492{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column_inner width=”1/2″]

hernia cicatricalis

[vc_toggle title=”Klachten en symptomen” el_id=”1472550260687-af337be0-774c”]

Een littekenbreuk is een zwakke plek in de buikwand. De buikwand bestaat uit huid, spieren, vetweefsel en buikvlies. Bij een littekenbreuk zit er een zwakke plek in de buikwand. Niet in de huid, maar in het weefsel onder de huid.

Door de zwakke plek in de buikwand komt het buikvlies voor een deel naar buiten. Soms komt er ook een deel van de darmen naar buiten. U voelt dan een bobbel op de plek van de breuk. Die bobbel kan groter worden als u staat, hoest of perst. Van een grote breuk kunt u rugpijn krijgen.

Een littekenbreuk kan ontstaan doordat een operatiewond na een buikoperatie niet goed is genezen. Misschien hebt u een bloeduitstorting of een ontsteking gehad. Of u was zo ernstig ziek dat de chirurg de operatiewond niet kon sluiten. De wond moest vanzelf dichtgroeien. Vaak ontstaat dan een littekenbreuk.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Onderzoek” el_id=”1472550302730-1823c176-f35f”]De breuk is meestal makkelijk vast te stellen als u staat. Bij een kleine breuk is verder onderzoek niet nodig. Bij een grote breuk krijgt u waarschijnlijk een CT-scan. Dan kan de chirurg zien hoe zij de breuk kan herstellen. Een littekenbreuk geneest niet vanzelf. De breuk zal in de loop van de tijd groter worden.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Behandeling” el_id=”1472550330099-66632ccf-eb65″]Behandeling van een littekenbreuk is alleen nodig als u klachten hebt. U kunt bij lichte klachten een korset of een breukband dragen. Als u veel last hebt van de littekenbreuk of als de breuk groter wordt, dan raadt de arts meestal een operatie aan. Dit gebeurt onder narcose.

De chirurg haalt het verlittekende deel van de huid weg. Daarna wordt de buikinhoud en de verklevingen los gemaakt en de buikwand opnieuw gehecht. Dit gebeurt meestal met een matje. Zo’n matje vergroeit met de buikwand. De achterkant van het matje is van materiaal dat niet verkleeft met de darmen. Soms laat de chirurg nog een wonddrain achter. Dit is een kunststof buisje waardoor het wondvocht kan weglopen. Hierna hecht de chirurg de huid.

De operatie duurt ongeveer een uur.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Nazorg” el_id=”1472550370562-3b8276e8-3d63″]Hebt u een wonddrain? Dan haalt de arts deze meestal op de tweede dag na de operatie weg. De eerste dagen na de operatie is de wond nog gevoelig. Ook moeten de darmen weer op gang komen. U kunt last hebben van darmkrampen en windjes. Dit is heel normaal na deze operatie.

Waarschijnlijk kunt u tussen de tweede en vierde dag na de operatie naar huis.

U krijgt een afspraak mee voor controle. De arts haalt de hechtingen na tien tot veertien dagen eruit.

Tot enige weken na de operatie hebt u waarschijnlijk nog last van de wond. Op de oude plaats van de breuk is nog een zwelling te zien. Deze gaat vanzelf weg.

Begint u heel voorzichtig weer met uw dagelijkse activiteiten.

Heeft u nog vragen ? stel ze aan uw arts.[/vc_toggle][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″ css=”.vc_custom_1472550677866{margin-left: 20px !important;border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 40px !important;padding-right: 40px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 40px !important;border-left-color: #f3f3f3 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f3f3f3 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f3f3f3 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f3f3f3 !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 2px !important;}”]

Littekenbreuk wordt behandeld binnen het vakgebied

[/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]