Obesitas is een situatie van ernstig overgewicht die een gevaar vormt voor de gezondheid. Het ontstaat wanneer er met eten en drinken meer energie wordt opgenomen dan opgebruikt door lichamelijke activiteit.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert de volgende definitie:
Obesitas is een chronische ziekte, waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat, dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s.
Met deze definitie wil de WHO een aantal belangrijke elementen aangeven:
• Obesitas is een ziekte: er is medische aandacht nodig op het gebied van preventie, diagnostiek en behandeling. Obesitas kan niet worden beschouwd als een ongemak.
• Deze ziekte is chronisch: obesitas is een levenslang probleem, waarvoor aandacht nodig is en waarvoor op dit moment geen genezing bestaat.
• Niet alleen de hoeveelheid vet; ook de plaats waar het vet zit is van invloed.
• Obesitas leidt tot risico’s voor de gezondheid.
Obesitas gaat vaak samen met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, suikerziekte, gewrichtsklachten, slaapapnoe, onvruchtbaarheid en sommige vormen van kanker. Een patiënt met obesitas heeft minder kans oud te worden.
Psychische en sociale problemen kunnen ontstaan wanneer mensen met ernstige obesitas te maken krijgen met vooroordelen vanuit de maatschappij of doordat het leven door het gewicht negatief wordt beïnvloed. Deze problemen kunnen zich uiten in angst, depressie, lichamelijke klachten, negatief zelfbeeld en een lage eigen waarde.
De behandelaars onderzoeken ieder op hun eigen vakgebied of u geschikt bent voor een operatie. Ze vormen zich een indruk over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid, uw motivatie en de mate waarin u in uw situatie een operatieve behandeling aankunt. De bevindingen worden in een multidisciplinair overleg besproken, waarna de behandelaars samen, als team, een gemeenschappelijk advies geven aan chirurg.
Wanneer het multidisciplinaire team een positief advies voor operatie heeft gegeven, wordt er een afspraak gemaakt voor een consult bij de chirurg. In dit gesprek wordt samen met U de keus gemaakt welke operatieve behandeling bij u zal worden uitgevoerd.
De risico’s en mogelijke complicaties én de voorwaarden op gebied van leefstijl worden met u doorgenomen. Het kan zijn dat er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn. Wanneer de chirurg samen met u de keus heeft gemaakt welke operatie bij u zal worden uitgevoerd, brengt u een bezoek aan de anesthesioloog.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Behandeling” el_id=”1472550330099-66632ccf-eb65″]Bij de keuze van de operatiemethode vinden wij uw veiligheid het belangrijkste en kijken dan ook naar uw persoonlijke situatie.
De chirurgen van Heelkunde Friesland voeren met name de volgende operatiemethoden uit:
• Gastric bypass
• Mini gastric bypass
• Gastric sleeve
• Re-do-operatie
Veiligheid en risico’s
Een operatie is niet zonder risico’s. Complicaties zoals buikvliesontsteking, lekkage van een darmnaad of een longembolie zijn beruchte complicaties. Na meer dan 3000 operaties heeft niet alleen het chirurgische team van Heelkunde Friesland maar ook de verpleegafdeling en de Intensive Care van het Medisch Centrum Leeuwarden ervaring opgedaan in snel en adequaat handelen bij complicaties. Hoewel de kans erg klein is dat complicaties optreden (1-2%) zijn ze helaas niet 100% te voorkomen.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Nazorg” el_id=”1472550370562-3b8276e8-3d63″]De herstelperiode is afhankelijk van de manier waarop de operatie is uitgevoerd. Bij een kijkoperatie gaat u meestal de volgende dag alweer naar huis en duurt de herstelperiode één tot vier weken. Bij een openbuikoperatie blijft u een paar dagen in het ziekenhuis en duurt het langer voor u hersteld bent: zes weken tot drie maanden. Dit komt doordat de operatiewond groter is. De eerste weken kunt u pijn hebben op de plek waar u bent geopereerd. U mag hiervoor pijnstillers gebruiken.
De eerste drie weken na de operatie moet u nog voorzichtig zijn. Dat geldt ook wanneer u een kijkoperatie heeft gehad; de wondjes die u ziet zijn weliswaar klein, maar de wond van binnen moet ook genezen. Doe daarom geen zwaar huishoudelijk werk en draag geen zware boodschappen. Het is wel belangrijk om meteen voldoende te gaan bewegen.
Als u medicijnen gebruikt kan het zijn dat u hiervan minder nodig heeft omdat u gewicht verliest. Bespreekt u dit met uw huisarts of internist. Na de operatie komt u voor nacontrole bij de chirurg op de polikliniek.
Heel zelden treden complicaties op als u al thuis bent. Tijdens kantooruren kunt u de polikliniek bellen, (058) 286 69 69. Daarbuiten belt u de Spoedeisende Hulp: (058) 286 64 00; deze is 24 uur per dag bereikbaar.
Meer informatie kunt u vinden op : http://www.centrumvoorobesitasnederland.nl[/vc_toggle][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″ css=”.vc_custom_1472550677866{margin-left: 20px !important;border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 40px !important;padding-right: 40px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 40px !important;border-left-color: #f3f3f3 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f3f3f3 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f3f3f3 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f3f3f3 !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 2px !important;}”]