Long chirurgie

Het vakgebied longchirurgie omvat operaties aan longen, de ruimte tussen de longen, borstwand en middenrif. Het gaat hier om goedaardige- en kwaadaardige aandoeningen of om de aard van onduidelijke aandoeningen vast te stellen. De meeste operaties voor longaandoeningen zijn tegenwoordig mogelijk via een zogenaamde kijkoperatie.

Wanneer u in een ziekenhuis komt, onderzoekt de longarts u en wordt een diagnose gesteld. Deze diagnose wordt besproken in een gemeenschappelijk overleg (MDO, multidisciplinair overleg) waarbij een voorstel voor behandeling wordt gemaakt. Hierbij zijn ook pathologen (Pathologie Friesland) en radiotherapeuten (Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF)) betrokken.

Wanneer besloten wordt te opereren, doen de longchirurgen dit. Behandeling gebeurt in het samenwerkingsverband tussen de ziekenhuizen in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek. Vooronderzoek wordt in alle ziekenhuizen uitgevoerd. Wordt u uiteindelijk geopereerd, dan vindt de operatie plaats in Leeuwarden. Controles na de operatie gebeuren weer door de eigen longarts.

U kunt bij onze gecertificeerde longchirurgen terecht voor alle ingrepen aan long, thoraxwand, pleura, mediastinum, diafragma en voor de behandeling van hyperhydrosis door sympathectomie. De meeste ingrepen vinden plaats door middels van een kijkoperatie (minimaal invasief), middels VATS (video assisted thoracoscopie). 

Alle ingrepen voldoen aan de gestelde volume- en kwaliteitsnormen. Het multidisciplinair thorax-oncologisch team bestaat al vele jaren en heeft de expertise om hoog complexe patiƫntenzorg volgens de huidige stand van de wetenschap te leveren.

 

Hier kunt u terecht voor longchirurgie

Chirurgen


Drs. J. Eikelaar