Long chirurgie

Longchirurgie houdt zich vooral bezig met uit operaties aan de longen. Vooral bij kwaadaardige en goedaardige longaandoeningen of om onduidelijke aandoeningen vast te stellen. Chirurgen voeren ook operaties uit bij ruimte tussen de longen (mediastinum) en de borstwand (thoraxwand). Sommige operaties voor longaandoeningen zijn mogelijk via een zogenaamde kijkoperatie.

Wanneer u in een ziekenhuis komt, onderzoekt de longarts u en wordt een diagnose gesteld. Deze diagnose wordt besproken in een gemeenschappelijk overleg waarbij een voorstel voor behandeling gemaakt wordt. Hierbij is ook het radiotherapuetisch instituut Friesland (RIF) betrokken.

Wanneer besloten wordt te opereren, doen de longchirurgen dit. Behandeling gebeurd in het samenwerkingsverband tussen de ziekenhuizen in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek. Vooronderzoek, klaplong of kijkoperaties worden in alle ziekenhuizen uitgevoerd. Wordt een longtumor verwijderd dan vindt de operatie plaats in Leeuwarden. Controles na de operatie gebeuren weer door de eigen longarts.

U kunt bij de gecertificeerde longchirurgen terecht voor alle minimaal invasieve ingrepen, inclusief VATS (video assisted) operaties binnen de longen. Operaties aan long, thoraxwand, pleura, mediastinum, diaphragma en de behandeling van hyperhydrosis door sympatectomie .

Alle ingrepen voldoen aan de gestelde volume- en kwaliteitsnormen. Het multidisciplinair thorax-oncologisch team bestaat al vele jaren en heeft de expertise om hoog complexe patiĆ«ntenzorg volgens de huidige stand van de wetenschap te leveren.

Hier kunt u terecht voor longchirurgie

Chirurgen