Bariatrische chirurgie

 

Bariatrische chirurgie of “metabole chirurgie”: alle operaties met het doel om mensen met ernstig overgewicht te helpen gewicht te verliezen en bijkomende overgewicht gerelateerde ziektes te verminderen danwel te voorkomen.. Deze chirurgie bestaat uit een maagverkleining, vaak in combinatie met een of meerdere darmomleidingen. 

Een operatie in combinatie met een aangepaste gezonde leefstijl maakt het mogelijk om af te vallen naar een gezonder gewicht en dit langdurig vast te houden. De gezondheid verbetert doordat ziekten en klachten, ontstaan door het overgewicht, kunnen verminderen of zelfs genezen (bv suikerziekte, hoge bloeddruk of slaapapneu syndroom).

Bariatrische chirurgie is momenteel de meest effectieve behandeling van ernstig overgewicht (BMI > 40 of BMI > 35 met comorbiditeiten) waarbij in combinatie met leefstijl aanpassingen een langdurig resultaat behaald kan worden. Het doel is om het lichaamsgewicht langdurig te verlagen en overgewichts gerelateerde aandoeningen en levenskwaliteit te verbeteren. Patiënten worden behandeld binnen een multidisciplinair team (oa chirurg, internist, diëtist, psycholoog, verpleegkundig specialisten en z.n. psychiater)

De drie meest uitgevoerde operaties binnen de bariatrische chirurgie zijn:

  • de Sleeve gastrectomie (alleen maagverkleining),
  • de Mini gastric bypass (ook wel “One Anastomis Gastric Bypass”) (combinatie van maagverkleining en één darmomleiding)
  • de Roux-en-Y gastric bypass (combinatie van maagverkleining en dubbele darmomleiding).

De operaties worden altijd gecombineerd met een leefstijl traject.

 

Meer informatie: www.mcl.nl/afdelingen/centrum-obesitas-noord-nederland

 

 

Hier kunt u terecht voor Bariatrische Chirurgie

Chirurgen