Bariatrische chirurgie

Bariatrische chirurgie: alle operaties met het doel om mensen met ernstig overgewicht te helpen gewicht te verliezen. Deze chirurgie verandert of onderbreekt het spijsverteringsproces zodat voedsel niet zoals gewoonlijk wordt opgesplitst en geabsorbeerd.

Een operatie in combinatie met een gezonde leefstijl maakt het mogelijk om af te vallen naar een gezond gewicht. De gezondheid verbetert doordat ziekten en klachten, ontstaan door het overgewicht, kunnen genezen of verminderen.

Bariatrische chirurgie of obesitaschirurgie is momenteel de meest effectieve behandeling van morbide obesitas (BMI > 40 of BMI > 35 met comorbiditeiten). Het doel van obesitaschirurgie is om het lichaamsgewicht langdurig te verlagen en obesitas-gerelateerde comorbiditeiten en levenskwaliteit te verbeteren.

De twee meest voorkomende vormen van bariatrische chirurgie zijn de sleeve operatie (restrictief: er kan minder voedsel worden opgenomen door de verkleining van de maag) en Roux-en-Y gastric bypass (combinatie van restrictief en malabsorptie: de inname van voedsel wordt beperkt door de verkleining van de maag én de opname van voedsel in de dunne darm wordt beperkt).

Meer informatie: www.centrumvoorobesitasnederland.nl

Hier kunt u terecht voor Bariatrische Chirurgie

Chirurgen