Oncologie

Het specialisme oncologie houdt zich vooral bezig met chirurgische behandeling van kankerpatiënten.
Het specialisme gastro-intestinale en oncologische chirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van patiënten met aandoeningen in de buikorganen, spijsverteringsorganen, borst- en klieraandoeningen.

De gastro-intestinale chirurgie richt zich op aandoeningen van de maag, lever en darm. Aangezien 12.000 Nederlanders per jaar de diagnose darmkanker krijgen, verrichten we veel darmoperaties bij kanker. Zeldzamere vormen van kanker zoals alvleesklier-, schildklier,-, lever- en slokdarmkanker stijgen ook sterk in aantal.

 

Oncologische chirurgie

Oncologische chirurgie is de chirurgie bij patiënten met kanker, een belangrijk onderdeel van alle operaties. Bijvoorbeeld operaties voor borstkanker komen zeer veel voor: één op de acht vrouwen in Nederland krijgt hiermee te maken in haar leven. De gastro-intestinaal en oncologisch chirurg werkt nauw samen met verschillende andere specialisten, zoals de maag-darm-leverarts voor kijkonderzoeken, de medisch oncoloog voor de behandeling met chemotherapie, de radiotherapeut voor bestraling en de radioloog voor beeldvorming.